Κατάστημα Προς Πώληση

Διοικητήριο, Θεσσαλονίκη - Κέντρο

Βασικές πληροφορίες

Κωδικός ακινήτου
720922
Τύπος
Κατάστημα
Τιμή
75.000€
Εμβαδόν
94 τ.μ.
Τιμή / τ.μ.
798€
Έτος κατασκευής
1965
Περιοχή
Διοικητήριο, Θεσσαλονίκη - Κέντρο

Περίληψη

Θεσσαλονίκη, Διοικητήριο: Πωλείται Κατάστημα 94τ.μ. σε ισόγειο. Αποτελείται από και 1 WC. Είναι κατασκευασμένο το 1965. Τιμή 75.000€ | Κωδικός Ακινήτου: #720922

Χαρακτηριστικά

Όροφος: Ισόγειο
Επίπεδα:
Χώροι: 0
WC: 1

Τοποθεσία ακινήτου

Συγκοινωνία
Σχολεία

Λίγα λόγια για την περιοχή του ακινήτου

Διοικητήριο, Θεσσαλονίκη - Κέντρο

Το Διοικητήριο είναι ένα κτίριο στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης που κτίστηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1891. Αρχικός σκοπός του ήταν να αποτελέσει την ... Konak, Ελλ. Κονάκι) του Βαλή του Βιλαέτιου της Θεσσαλονίκης και έδρα Οθωμανικών αρχών. Σήμερα στεγάζει το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (παλαιότερα υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης)
Το Διοικητήριο κατασκευάστηκε το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (Vitaliano Poselli). Ο αρχιτέκτονας επέλεξε τον εκλεκτισμό, ο οποίος συνδυάζει διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ (όπως ο νεοκλασικισμός), ως κύριο ρυθμό του κτιρίου.[1] Κατασκευάστηκε πάνω από τα ερείπια του Βυζαντινού αυτοκρατορικού παλατιού και διέθετε αρχικά τρεις ορόφους. Ο τέταρτος όροφος, σε νεοκλασσική αρχιτεκτονική, προστέθηκε το 1955.

Το 1907 το κτίριο στέγαζε οθωμανική Νομική Σχολή, ενώ το 1911 ο Οθωμανός Σουλτάνος Μωάμεθ Ε' Ρεσάτ διέμεινε εκεί κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου, εκεί υπογράφηκαν τα έγγραφα παράδοσης της Θεσσαλονίκης και ενσωμάτωσής της στο τότε Βασίλειο της Ελλάδας. Το 1917, παρά τη μεγαλή καταστροφή που υπέστη το κέντρο της πόλης από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το Διοικητήριο δεν υπέστη ζημιές. Από το 1912 εώς το 1929, το κτίριο αποτελούσε έδρα της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας, ενώ στη συνέχεια αποτέλεσε μεταξύ των άλλων την έδρα του υπουργείου Βορείου Ελλάδος (1974-1988) και του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (1988-2009). Σήμερα, η είσοδος του Διοικητηρίου βρίσκεται επί της οδού Αγίου Δημητρίου, ενώ περικλείεται επίσης από τις οδούς Φιλήμονος Δραγούμη, Κασσάνδρου, και Προξένων.

Απέναντι από το διοικητήριο βρίσκεται η πλατεία Διοικητηρίου, κάτω από την οποία αποφασίστηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης το 1990 η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Κατά την έναρξη των εργασιών ανακαλύφθηκαν πάμπολα αρχαιολογικά ευρήματα και οι εργασίες σταμάτησαν. Από τότε, η πλατεία Διοικητηρίου παραμένει χώρος ανασκαφών, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων ή/και η δημιουργία πάρκου.[2]

Εμφάνιση περισσότερων Απόκρυψη

Μάθετε για το ακίνητο

Στοιχεία επικοινωνίας